آشپزباشی – اعظم گلزار منش :
روش تهیه
برنج را بپزید و آبکشی کنید. آنگاه در ظرف مناسبی گوشت، پیاز، نمک و فلفل را بریزید و مخلوط کنید و در تابة مناسبی روغن بریزید. حال از مایة گوشت، کوفتهریزه درست کنید و در روغن تفت دهید. آنگاه قدری از کره در قابلمة مناسبی بریزید، برنج، والک و کوفتهقلقلی را لابهلای هم در قابلمه بریزید و روی اجاق بگذارید تا برنج دم بکشد. سپس باقیماندة کره را روی والک پلو بدهید و آن را در دیس مناسبی بکشید و رویش را با پلوی زعفرانی بیارائید.
خواص والک : والك گیاهی وحشی، خودرو و پایا به ارتفاع 25 تا 50 سانتیمتر با پیاز كشیده به رنگ سفید مایل به زرد و دو یا سه برگ بیضوی نوكتیز است. ساقه ضخیم و گلدار آن كم و بیش سهوجهی است و در انتها به چتری شامل 15تا 25 گل در هر یك به پهنای 5/1 سانتیمتر با شش گلبرگ سفید یا صورتی ختم میشود. این گیاه در ماههای فروردین تا خرداد روییده و برداشت میشود و برای استفاده در فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن نگهداری
میگردد.
برخی تركیبات موثر در این گیاه شامل روغن فرار، وینیل سولفید، آلدهید ناپایدار و املاح معدنی میباشد. این گیاه سرشار از کلسیم و انواع ویتامینها از جمله ویتامین C است. داراى مقادیر زیادی موسیلاژ و صمغ مىباشد. ترکیبات گوگرددار موجود در این گیاه به آن طعمی شبیه به پیاز میدهد و مصرف آن سبب کاهش کلسترول خون گردیده و سیستم هضم وگردش خون را تقویت میکند.