آشپزباشی - نجمه درویش
حبوبات،گندم و جو را از شب قبل بخیسانید و بپزید.آن گاه چغندر را پوست گرفته،بپزید و حبه قندی خرد کنید.
سپس حبوبات،چغندر، برنج، باقالی، پیاز و سیر را در آب در حال جوش بریزید و اجازه دهید به مدت 15 دقیقه بپزد.
حالا سبزی را افزوده و با حرارت ملایم 30 دقیقۀ دیگر آش را بپزید.
اینک آب نارنج، آب انار ترش، آب لیمو، آبغوره، سرکه قرمز،رب ازگیل،رب گوجه سبز،نمک و فلفل را بیفزائید و اجازه دهید آش جا بیفتد.
اینک آش را در ظرف مناسبی بکشید و با سیرداغ، پیاز داغ و نعنا داغ بیارایید.
یادآوری:
این آش به دلیل استفاده از انواع ربها رنگ تیرهای دارد.
میتوانید بجای آب انار از رب انار استفاده کرد.
میتوانید از جعفری و پیازچه نیز استفاده نمائید.
برنج را حتما از قبل خیس کنید.
بهتر است آش طعم ترشی رب انار یا آب انار را بگیرد و سپس در صورت تمایل با افزودن شکر طعم آن را ترش و شیرین نمائید.
میتوانید از استاک مرغ یا گوشت جهت خوشمزه تر شدن آش استفاده کنید.
این غذا به آش گزنه نیز معروف است.
در استان مازندران، درآخرین چهارشنبه سال این آش تهیه می شود.
همانطور که از نام این آش مشخص است این آش دارای 7 نوع ترشی،7 نوع حبوبات و 7 نوع سبزی می باشد.