آشپزباشی
طرز تهیه کوفته تبریزی:
ابتدا گوشت چرخكرده را دوباره چرخ كنید تا كاملاً نرم شود. لپه را بپزید و بعد از پخت، آن را نیز چرخ كنید.
آنگاه لپه، گوشت و پیاز رندهكرده را با هم مخلوط نمائید.
تخم مرغها را نیز به این مخلوط بیفزائید. حالا برنج را- كه قبلاً پختهاید- همراه با سبزیها به مایه افزوده و مخلوط نمائید.
سپس ادویهها و نمك را بیفزائید و مایه را با دست ورز دهید تا خوب مخلوط شود و مایهی كوفته كاملاً چسبنده و یكدست گردد.
حالا به اندازهی پرتقال از مایهی كوفته برداشته، در دست گلوله كنید.
حفرهای در آن ایجاد نمائید، از مواد میانی داخلش بگذارید و دوباره آن را بهصورت توپ درآورید، در قابلمهی مناسبی روغن بریزید و روی اجاق بگذارید، رب گوجهفرنگی و زعفران را با آب جوش مخلوط كنید.
اكنون كوفتهها را در آن قرار دهید، تا یك طرفشان پخته شود. درِ قابلمه را نگذارید. زیرا كوفته ترك میخورد. وقتی یك طرف پخت، كوفتهها را برگردانید تا طرف دیگرشان هم بپزد.
یادآوری 1: بهتر است آلو را خیس كنید و درون كوفته بگذارید.
یادآوری 2: قرار دادن جوجه در كوفته، در مجالس رسمی تبریز مرسوم است.
نکته
فرق كوفتهی تبریزی با كوفتههای دیگر، بیشتر به روش تهیه و مواد بهكار رفته در آن برمیگردد.
در این غذا، از انواع سبزیهای معطر استفاده میشود. به روش سنتی، گوشت این كوفته را در هاون سنگی و با دستههاون چوبی میكوبند و كمكم سبزیها و لپه را به آن میافزایند.
ولی امروزه، گاهی گوشت چرخكرده، برای آسانسازی كار استفاده میشود.
كوفتهی تبریزی، از مواد زیر درست میشود:
مایهی كوفته، مواد میانی و آب كوفته.