آشپزباشی - افسانه ظروفی
ابتدا خمیر ترش را به این ترتیب آماده کنید. مایه خمیر، شکر و نیمی از آب ولرم را در کاسهای بریزید، رویش را بپوشانید و در جای گرم بگذارید تا مایه خمیر فعال شود.
آنگاه آرد را در کاسه مناسبی الک کنید و مایه خمیر ور آمده را همراه با باقیمانده آب به آرد بیفزایید و با قاشق چوبی مخلوط سازید. سپس روی خمیر را بپوشانید و به مدت یک شب و یا دست کم 5 ساعت در جای گرم نگه دارید.
حالا برای تهیه نان، مایه خمیر، شکر و یکسوم پیمانه از آب ولرم را در کاسه کوچکی بریزید، رویش را بپوشانید و ده دقیقه در جای گرم بگذارید تا مایه خمیر فعال شود.
اکنون باقیمانده مواد لازم را همراه با خمیر ترش فراهم کرده و مایه خمیر ورآمده، در کاسه بزرگ و مناسبی بریزید و مخلوط کنید تا مواد خمیر شود.
آنگاه خمیر را روی سطح آرد پاشیده ورز دهید تا صاف و یکدست شود و آن را به شکل توپ درآورید. اینک در کاسه مناسبی هوله آشپزخانه بگذارید و روی هوله آرد بپاشید.
سپس خمیر فراهم کرده را در کاسه روی هوله قرار دهید به گونهای که قسمت صاف خمیر کف کاسه باشد.
حالا روی خمیر را بپوشانید و حدود یک ساعت در دمای محیط نگه دارید تا حجمش افزایش یابد. اکنون سینی چربکرده را روی کاسه قرار دهید و به آرامی کاسه را برگردانید تا خمیر روی سینی قرار بگیرد.
سپس هوله را از روی خمیر بردارید و به کمک چاقوی تیز روی خمیر را به شکل لوزی برش دهید.
اینک نان را به مدت تقریبی 20 دقیقه در فر گرم کرده با دمای 200 درجه سانتیگراد بپزید و بعد دمای فر را به 180 درجه سانتیگراد کاهش دهید و 20 دقیقة دیگر، نان را بپزید. نان را روی پنجره سیمی خنک کنید.
یادآوری: میتوانید برای تهیه این نان از سبدهای مخصوص استفاده کنید تا روی نان به شکلی که در تصویر مشاهده میکنید، درآید. این سبدها در فروشگاههای لوازم قنادی به فروش میرسد.