یکی از ظرفهای خیلی پر استفاده در میان ما قابلمهها و دیگر ظروف روحی (ظروف از جنس روی) هستند. درون ظروف روحی در اثر جوشاندن آب، پختن حبوبات و یا برنج است و بیرون این ظروف به علت قرار گرفتن روی آتش و یا حرارت نامناسب، بخار روغن و ... سیاه میشود. در ادامه این مطلب تصمیم داریم که راه کارهای مناسب برای سفید کردن داخل و بیرون ظروف روحی یا روی در اختیار شما قرار دهیم.
سفید کردن قابلمه روحی با سرکه و جوش شیرین
در این شیوه از سرکه جوش شیرین و سیم ظرف شویی استفاده میکنید و به ترتیب زیر مراحل تمیز کاری را انجام میدهید:
اول بدنه قابلمه را با آب داغ خیس کنید و آنگاه روی بدنه جوش شیرین بریزید. بعد روی جوش شیرینها قدری سرکه بپاشید، وقتی این کار را میکنید سرکه و جوش شیرین با هم واکنش داده و کف میکنند.
پس از 15 دقیقه با استفاده از سیم ظرف شویی و مایع ظرف شویی میتوانید قابلمه را بشویید و همه سیاهیها و لکهها از بین میروند.
سفید کردن قابلمه روحی با مواد شوینده
چنانچه سیاهی درون قابلمه روحی کم باشد و مدت استفاده از آن کوتاه بوده باشد میتوان با ریختن آب گرم و همچنین مواد شوینده و نگهداشتن آن به مدت 5 دقیقه در قابلمه، سیاهیها را سفید کرد در این شیوه میتوانید از سیم ظرفشویی برای سفیدتر شدن هم استفاده کرد.
آبلیمو و مایع ظرفشویی
یکی دیگر از شیوههای سفید کردن داخل قابلمه روحی، ریختن مخلوط آبلیمو و مایع ظرفشویی درون قابلمه و قرار دادن روی شعله به مدت چند ساعت، در این شیوه اول قابلمه سیاه میشود که نباید نگران این مسئله بود چون بعد از گذشت چند ساعت قابلمه به طور کامل سفید میشود.
جوش شیرین و لیمو
لیمو یک راه فوق العاده برای تمیز کردن و درخشندگی ظروف میباشد. همراه با قدرت جوش شیرین، میتوانید لکههای اکسیداسیون سیاه، زرد را از بین ببرید و به سفيد كردن قابلمه روحي سوخته کمک کنید. برای این کار مرحلههای زیر را دنبال کنید:
تا آنجا که امکان دارد مواد غذایی و خرده ذرات باقیمانده را از قابلمه بیرون بریزید. کمی نازک آب در قابلمه بریزید، بعد کف آن را به مقدار زیاد با جوش شیرین بپوشانید.
یک لیمو را از وسط نصف کنید و از قسمت گوشتی آن برای تميز كردن قابلمه روحي با خمیر جوش شیرین استفاده کنید. ترکیب امکان دارد کف کند و این علامت خوبی است.
چنانچه اطراف بدنه قابلمه نیز سیاه یا کدر شده است، قابلمه را زیر و رو کنید و از این شیوه برای پاک کردن لکهها و برگرداندن درخشش آن استفاده کنید.
جوش شیرین و هیدروژن پراکسید
جوش شیرین را با هیدروژن پراکسید به نسبت یک به سه ترکیب کنید. محلول را داخل قابلمه بریزید و یک ساعت مکث کنید.
آنگاه محلول را با استفاده از اسپری، بر روی بدنه و کفه زیر قابلمه اسپری کنید و یک ساعت دیگر صبر کنید. آنگاه قابلمه را با آب ولرم آبکشی کنید.
نکتههایی برای پیشگیری از سیاه شدن قابلمه روحي
موقع پختن سوپ، آش و یا خورشت در ظروف روحی، چند قطره آبلیمو یا سرکه به محتویات داخل آن بیفزایید. این کار در زمان جوشیدن غذا باعث میشود تا داخل ظروف روحی شما سیاه نشود.
از گذاشتن ظروف روحی بر روی شعله و حرارت مستقیم پرهیز کنید. در صورت لزوم، بهتر است پیش از این کار کف و بدنه اطراف قابلمه را به مایع ظرفشویی آغشته کنید تا از سیاه شدن بدنه قابلمه پیشگیری شود.
بعضی وقتها امکان دارد سیاهی کف قابلمه به علت کثیف و چرب بودن شعله اجاق باشد؛ پس بهتر است شعله اجاق گاز را تا حد ممکن تمیز نگه دارید.