توصیههای مفید برای استفادهی بهینه از مایكروویو
اگر تصمیم دارید از مایكروویو خود استفاده كنید، حتماً دفترچهی راهنمای آن را بخوانید و البته دریافت آنتیاكسیدانها را فراموش كنید.
اگر مایكروویو را به عنوان روشی برای پخت مواد غذائی خود انتخاب میكنید، به منظور كمك به ایمنی و كاهش از دست رفتن مواد مغذی به نكات زیر توجه داشته باشید:
فقط از ظروف شیشهای و سرامیكی استفاده كنید، استفاده از ظروف پلاستیكی موجب آزادسازی مواد شیمیائی پلاستیك به داخل غذاها میشود و آن را آلوده میكند.
برای پخت میوه و سبزی از حداقل آب و حداقل زمان استفاده كنید تا حداقل مواد مغذی از بین بروند. هیچ دلیلی برای افزودن آب به میوه و سبزی كه خود حاوی آب هستند، وجود ندارد.
روی ظروف خود یك در قرار دهید و كمی آن را باز بگذارید تا رطوبت از آن خارج شود، گرمای مرطوب به از بین بردن میكروبها كمك میكند و موجب پخت یكنواخت مواد مغذی میشود.
در صورتی كه درِ دستگاه مایكروویو آسیب دیده است و یا به خوبی بسته نمیشود، حتماً آن را تعویض كنید. همچنین هر نوع مادهی غذائی را ازداخل آن پاك كنید تا كاملاً تمیز باشد.
مواد و ظروف پلاستیكی همچون ظروف ماست و مارگارین برای قرار گرفتن در مایكروویو طراحی نشدهاند و در برابر حرارت مقاوم نیستند و طیف وسیعی از مواد شیمیائی سرطانزا داخل آنها نشت میكند و موجب بروز BPA (نوعی تركیب شیمیائی) در بدن میشود كه در فعالیت استروژن تداخل ایجاد میكنند.
همانطور كه میدانید، هورمونها نقش مهمی در سازماندهی مغز و سایر اندامها دارند. این مواد میتوانند به سلولهای عصبی كودكان آسیب برسانند.
سطوح بالای BPA در هفتهی 16 حاملگی موجب رفتار پرخاشگری و بیشفعالی كودكان میشود. مطالعهای در سال 2010 نشان داد كه غلظت بالای BPA در ادرار بزرگسالان احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت را افزایش میدهد.
BPA تنها مادهی شیمیائی نیست كه در ظروف پلاستیكی وجود دارد، بلكه پلاستیك حاوی مواد شیمیائی مضر زیادی همچون فتالاتها است كه عوارض منفی آنها هنوز به طور كامل مشخص نشده است؛ ولی به طور حتم در غدد درونریز بدن اختلال ایجاد میكنند.
بنابراین هرگز از ظروف پلاستیكی در داخل مایكروویو استفاده نكنید. پلاستیك چون از نفت خام به دست میآید، مولكولهای آن نسبت به ظروف شیشهای و سرامیكی سریعتر شكسته میشوند و ایمن نیست.
برای امنیت بیشتر از ظروف شیشهای و سرامیكی استفاده كنید.
سالمترین روش پخت غذا
عدم استفاده از مایكروویو به معنای استفاده دائمی از گل كلم و سبزی به صورت خام و خامخواری نیست! دكتر فلدمن، مشاور و مربی انجمن بهداشت، سالمترین روشهای پخت غذا را شیوههای زیر میدانند:
بخارپز: با بخارپز كردن غذا، نه تنها عطر، طعم، ویتامینها و آنتیاكسیدانها حفظ میشود، بلكه حجم سبزی كاهش مییابد و بیشتر میتوانید بخورید.
پژوهشگران كشف كردند اگر سبزی همچون كلم براكلی به آرامی بخارپز شود، اسیدهای صفراوی آن افزایش مییابد و حتی از نوع خام آن پرفایدهتر خواهد بود و به نوبهی خود موجب كاهش كلسترول، بهبود سلامت قلب و عروق میشود.
سرخ كردن و تفت دادن: برای تفت دادن سبزی بهتر است از تابههای بزرگ و چدنی استفاده كنید. سرخ كردن از یك تفت كوچك غذا ناسالمتر است.
در سرخ كردن، مواد غذائی با مقدار متوسطی از روغن و كره بر روی حرارت مستقیم قرار میگیرند كه به طور بالقوه موجب از بین رفتن برخی از مواد مغذی میشود.
حرارت كم: اگرچه گرم كردن غذا حتی در دمای پایین به مدت طولانی موجب از بین رفتن مواد مغذی آن میشود، ولی اگر غذا را به همراه مایعی كه درون آن پخته شده است میل كنید، مواد مغذی را نیز دریافت كردهاید.
زودپز: پخت سریع غذا به همراه مایعات موجب تخریب مواد مغذی میشود. برای جبران كاهش مواد مغذی حتماً آب باقیمانده از غذا را نیز میل كنید.
برای خواندن بخش اول -درون مایكروویو چه می گذرد؟- اینجا کلیک کنید.