Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 10:15

درون مایكروویو چه می گذرد؟ (1)

درون مایكروویو چه می گذرد؟ (1)

مایكروویوها معجزه‌ی مهندسی دنیای مدرن هستند، ولی به همان اندازه نیز می‌توانند برای سلامتی مضر باشند. هنگامی كه صحبت از ابزار می‌شود، هیچ چیزی برای پخت و پز آسان سریع‌تر از مایكروویو نیست.

تحریریه آشپزباشی

 

مایكروویوها معجزه‌ی مهندسی دنیای مدرن هستند، ولی به همان اندازه نیز می‌توانند برای سلامتی مضر باشند.

آشپزخانه‌های امروزی پر از لوازمی است كه به پخت سریع غذا كمك می‌كنند و هنگامی كه صحبت از ابزار می‌شود، هیچ چیزی برای پخت و پز آسان سریع‌تر ازمایكروویو نیست.

بسیاری از ما بدون هیچ تفكری، فوراً مایكروویو را به عنوان اولین انتخاب در نظر می‌گیریم و غذای یخ‌زده و یا باقیمانده از شب قبل را در آن گرم می‌كنیم.

با وجود نگرانی‌ها در مورد اشعه‌ی موجود در مایكروویوها آنها عملاً راه خود را به درون خانه‌ها باز كرده و به یكی از لوازم زندگی ما تبدیل شده‌اند.

اما آیا واقعاً خبر دارید كه وقتی در مایكروویو خود را می‌بندید، چه اتفاقی می‌افتد و غذاهای شما چقدر سالم و چقدر ناسالم هستند؟

و اگر نمی‌توانیم بدون وجود آنها در زندگی، آشپزی كنیم، بهترین راه جایگزین آنها چیست؟ 

نحوه‌ی عملكرد مایكروویو

در اواخر جنگ جهانی دوم مهندسین متوجه شدند كه با امواج رادار مورد استفاده برای شناسایی هواپیماها می‌توانند غذای خود را نیز گرم كنند و بدین ترتیب اولین مایكروویو در اواخر سال 1940 به نام Radarange وارد بازار و پس از دو دهه به معجزه‌ی لوازم خانگی تبدیل شد و به همه‌ی آشپزخانه‌ها راه یافت.

اكثر افراد بر این باورند كه مایكروویوها، با آزاد كردن انرژی رادیواكتیو غذا را گرم می‌كنند. دكتر جامینگ مهندس مواد غذائی می‌گوید، مایكروویو با استفاد از مگنترون، برق را به امواج نوسانی انرژی مغناطیسی تبدیل می‌كند كه تقریباً شبیه به امواج رادیوئی عمل می‌كنند.

این امواج درون مواد غذائی نفوذ كرده و باعث تحریك مولكول‌های آب و با تحت تأثیر قرار دادن یون‌های نمك موجب افزایش سریع دما و تولید گرما می‌شوند.

در اجاق گازهای معمولی گرما به آرامی از بیرون غذا به داخل آن نفوذ می‌‌كند، اما در مایكروویو‌ها بالعكس است و گرما از داخل غذا به سمت خارج تولید می‌شود؛ به همین دلیل است كه زمان پخت غذا با مایكروویوها بسیار كمتر و كار با آنها سریع‌تر از اجاق گازهای معمولی است.

اثرات مایكروویو بر روی مواد مغذی 

جریان هوا در این دستگاه‌ها و دمای آن سرد است و به همین دلیل معمولاً غذاهایی كه در مایكروویوها پخته می‌شوند، قهوه‌ای و ترد نمی‌شوند: نگرانی بزرگ‌تر در مورد مایكروویوها این است كه وقتی مواد غذایی بدین‌گونه حرارت داده می‌شوند، مواد مغذی باارزش آنها از بین می‌رود.

به گفته‌ی منتقدان دستگاه‌های مایكروویو، هنگام پخت غذا، میان ذرات غذا اصطكاك ایجاد و این اصطكاك میان ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری موجب می‌شود كه ویتامین‌های گروه B و گروه C كاهش یابد و حتی در تركیبات مواد شیمیائی مواد غذائی از جمله پروتئین‌های حیوانی و فرآورده‌های لبنی تغییر ایجاد شود.

هنگام پخت غذا در مایكروویو، برخی از اسیدهای آمینه كه بلوك‌های اصلی سازنده‌ی پروتئین هستند، از فرم طبیعی خود خارج شده و نوع فعال آن به فرم بیولوژیكی غیرفعال تبدیل می‌شود.

دكتر لیتا، شیمی‌دان و درمانگر توضیح می‌دهد كه غذاها فراتر از ویتامین‌ها و مواد معدنی حاوی مجموعه‌ای از تركیبات ظریف و پیچیده از جمله آنتی‌اكسیدان‌ها و آنزیم‌ها هستند كه مایكروویوها تأثیر منفی روی آنها می‌گذارد.

پژوهشگران ژاپنی معتقدند كه مایكروویو‌ها ویتامین B12 در گوشت و شیر را غیرفعال می‌كنند. این ویتامین برای عملكرد سیستم عصبی بسیار مناسب است.

همچنین مطالعات نشان می‌‌دهند كه روغن زیتون حاوی آنتی‌اكسیدان‌هائی است كه برای قلب مفید است و این آنتی‌اكسیدان‌ها در مایكروویو بی‌اثر می‌شوند.

گروهی دیگر از مطالعات نشان می‌دهند كه در مقایسه با برخی روش‌های آشپزی، همچون آبپز كردن گاه مایكروویو مفیدتر است.

پژوهشگران آمریكایی با بررسی بر روی كلم‌ها متوجه شدند هنگامی كه كلم‌ها را آبپز می‌كنند، مقدار زیادی گلوكوزینولات‌های (Glucosinolates) آنها وارد آب شده ولی زمانی كه كلم‌ها بخارپز، سرخ و یا در مایكروویو ریخته می‌شوند، تمامی این آنتی‌اكسیدان‌های قوی درون آن باقی می‌مانند كه برای خنثی كردن بیماری‌ها بسیار مفیدترند.

در سال 2009 مطالعه‌ای در مجله‌ی علمی، پژوهشی به چاپ رسید كه درآن مقدار آنتی‌اكسیدان‌های 20 نوع سبزی مختلف از جمله برگ چغندر، كدو سبز، براكلی و... هنگام پخت با روش‌های مختلف ارزیابی شده بود.

پژوهشگران دریافتند كه پخت با زودپز و آبپز كردن سبزی بیش ازپخت با مایكروویو قدرت آنتی‌اكسیدان‌ها را كاهش می‌دهد. كاملاً روشن است كه آب بهترین دوست آشپزها نیست؛ چرا كه در حفظ مواد مغذی تأثیر منفی می‌گذارد.

همانطور كه گفتیم مثلاً آنتی‌اكسیدان‌های فلاوونوئید كلم براكلی را از بین می‌برد. مقدار زیاد آب و پخت طولانی مواد غذائی با آن، مواد مغذی را شسته و از بین می‌برد.

بسیاری از عوامل و شرایط مانند زمان و مقدار مایع اضافه شده به غذا در حفظ ارزش تغذیه‌ای مواد غذائی در انواع روش‌های پخت تأثیر دارد.

دكتر سامر استاد علوم تغذیه و ورزش می‌گوید: مهم‌ترین علت از بین رفتن مواد مغذی از جمله ویتامین C، وجود آب زیاد و زمان پخت بالا است.

مایكروویوها با پخت سریع و چند ثانیه‌ای، با تغییر مواد مغذی به فرم بیولوژیكی غیرفعال، آنها را از بین می‌برند و به مواد سمی و سرطان‌زا تبدیل می‌كنند. عوارض پخت غذا با فر و اجاق قابل مقایسه با مایكروویو نیست...

 

 

برای خواندن بخش دوم -درون مایكروویو چه می گذرد؟- اینجا کلیک کنید.

 

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟