تحریریه آشپزباشی
سالاد الویه که در کشورهای دیگر با نام سالاد روسی مشهور است، اولین بار در رستورانی در مسکو توسط یک آشپز به نام Olivier ابداع شد. سالاد الویه که گاه به عنوان سالاد کنار غذا مصرف میشود، غذایی کاملی با پایه تخممرغ و سیبزمینی میباشد که باید به عنوان غذای اصلی و به مقدار کم میل شود.
اگرچه بسیاری از افراد به این غذا مرغ اضافه میکنند، اما بدون آن هم غذایی کامل برای بچههای در سنین رشد محسوب میشود که رعایت نکاتی کوچک میتواند آن را به غذایی سالم تبدیل کند.
این غذا به دلیل اینکه سرشار از موادمغذی و انرژی است به سرعت در معرض فساد قرار میگیرد و بنابراین بلافاصله پس از تهیه باید در ظرف دردار در یخچال نگهداری شود و بهتر است طی یکی دو روز مصرف شود و حداکثر یک ساعت قبل مصرف به آن سس زده شود. این غذا برای مسافرت یا پیکنیک مناسب نیست، زیرا به سرعت فاسد میشود.
به همین دلیل نباید از ساندویچ آن برای تغذیه کودکان در مدرسه یا مهدکودک استفاده کرد. باید توجه داشت که عرضه آن در بوفه مدارس ممنوع شده است.
سیبزمینی
سیبزمینی منبع خوب ویتامین C و بتاکاروتن است. همچنین پتاسیم بالایی هم دارد. برای پخت سیبزمینی بهتر است پوست آن را با اسکاچ تمیز بشویید و با پوست آبپز یا بخارپز کنید. در پختن همه موادغذایی ازجمله سیبزمینی آب کمتری بریزید تا دور ریز موادمغذی محلول در آب به حداقل برسد.
سپس پوست آن را به آرامی با دست بکنید، زیرا موادمغذی زیادی درست زیر پوست هستند که نباید دورریخته شوند. فراموش نکنید که قسمتهای سبز سیبزمینی را قبل طبخ جدا کنید، چون احتمالا سرطانزا هستند. با وجود همه فواید سیبزمینی به یاد داشته باشید که این ماده در گروه سبزیجات نشاستهای و بنابراین چاق کننده است.
در تنظیم رژیمهای کنترل وزن معمولا این ماده غذایی را در گروه غلات جا میدهند، زیرا انرژی مشابه آنها دارد. پروتئین آن کامل نیست و احتمالا به همین علت اجداد ما آن را به همراه تخممرغ استفاده میكردند یا با شیر پوره میشده است.
تخممرغ
تخممرغ دومین ماده تشکیل دهنده الویه است. این ماده غذایی کاملترین غذا برای رشد کودکان است. اگرچه کلسترول زرده تخممرغ بالا است، اما موادی مثل لسیتین آن موجب کاهش کلسترول میشود، بنابراین محدودیت تخممرغ بویژه با توجه به قیمت پایین و ارزش بالای غذایی آن توصیه نمیشود، هرچند در بیماران هیپرکلسترولمی هنوز پزشکان محدودیت 3 تخممرغ در هفته را پیشنهاد میکنند.
تخممرغ به دلیل آرژینین بالا به رشد کودکان کمک میکند و در تقویت قدرت باروری موثر است. آبپز کردن بهترین روش طبخ تخممرغ است و با توجه به شرایط بهداشتی کشور ما باید10دقیقه در آب درحال جوشیدن پخته شود تا کاملا سفت شود و مصرف تخممرغ عسلی بویژه در سالمندان و کودکان همچنین در حالاتی مثل شیمی درمانی و ایدز که سیستم ایمنی مختل است، خطرناک است.
ماست كمچرب به جای سس مایونز
دو ماده مضری که اغلب به سالاد الویه اضافه میشود، سس مایونز و خیارشور است. این دو ماده هر دو حاوی نمک بالا هستند و در همه افراد بویژه در افراد مبتلا به فشار خون و بیماری قلبی باید محدود شوند. مصرف سس مایونز با توجه به اینکه هر قاشق مرباخوری آن 45 کیلوکالری دارد به شدت باعث چاقی است و چاقی مادر بیماریها است...
برای خواندن بخش دوم- سالاد الویه سالم- اینجا كلیك كنید.