1- کمی از آب شور غذا را دور بریزید
اگر غذایی را که شور کردهاید، حاوی آب است، مانند سوپ، میتوانید کمی از آب درون آن دور ریخته و با آب جوش، یا آب سوپ بی نمک و یا شیر- بسته به نوع غذا- جایگزین کنید.
2- اسید یا شکر بیفزایید
افزودن مادهای کاملاً جدید به غذا، کمی شهامت میخواهد، اما مطمئن باشید در مواقع اضطراری، جواب خوبی میدهد. طعم اسیدی و یا شیرین، برای از بین بردن شوری، انتخابهای عالی و مناسبی هستند.
تقریباً به هر نوع غذایی میتوان آب میوه مرکبات، سرکه، گوجه فرنگی و یا خوراکیهای ترش اضافه کرد.
به غیر از شکر ساده، میتوانید عسل یا شیر غلیظ شده به غذا اضافه کنید. البته اگر آن را با نوعی اسید ترکیب کنید، پاسخ بسیار بهتری میگیرید. 1 قاشق چایخوری شکر را با 1 قاشق چایخوری سرکه، اضافه کنید و ترکیب آماده شده را به غذای شورتان اضافه کنید. اگر شوری غذا هنوز برطرف نشده بود، این کار را تکرار کنید.
3- حجم غذا را بیشتر کنید
اگر هنوز به اندازه کافی وقت دارید، میتوانید حجم مواد غذایتان را بیشتر کنید. مثلاً، کمی گوشت و یا سبزی به خورشت بیفزایید و یا کره بی نمک به سس اضافه کنید. این کار از نسبت نمک به دیگر مواد کم میکند. در مورد سوپها میتوانید کمی گل کلم به مواد غذا اضافه کنید. در این صورت، شوری غذا به راحتی برطرف میشود.
4- نشاسته غذا را بیشتر کنید
برای برطرف کردن شوری غذا، بسته به نوع غذا، میتوانید نشاسته آن را افزایش دهید. مثلاً به غذا، برنج، پاستا یا سیبزمینی اضافه کنید. این مواد میتوانند طعم شور غذا را از بین ببرند.
5- سبزیجات شور شده را بشویید
گاهی اوقات که سبزیجات در حال جوشیدن درون دیگ آب جوش هستند و هنوز چندان از زمان پخت آنها نگذشته است، میتوان آنها را درآورد و زیر آب شیر گرفت و شست تا نمک اضافیشان گرفته شود. اما یادتان باشد، این کار میتواند به بافت سبزی بخاردیده، پخته و سرخ شده، صدمه بزند. اما گاهی اوقات برای رهایی از شوری، میتوان این ترفند را به کار برد.
پیشگیری از شور شدن غذا
پیشگیری همیشه آسانتر از درمان است. اگر میخواهید غذایتان شور نشود، بهتر است هنگام غذا درست کردن، راهنماییهای زیر را مد نظر داشته باشید:
هرگز هنگام اندازهگیری نمک، بالای ظرف غذا، این کار را انجام ندهید. در این صورت ممکن است به طور ناگهانی مقدار زیادی نمک به درون ظرف ریخته شود.
همیشه در نمکدان را بررسی کنید. گاهی اوقات که با نمکدان به غذا نمک میزنید، اگر در آن محکم نباشد، ممکن است در نمکدان جدا شده و مقدار زیادی نمک به درون غذا بریزد. بنابراین بررسی محکم بودن یا نبودن در نمکدان را به یک عادت تبدیل کنید.
هنگام درست کردن غذا، حواستان به مواد غذایی حاوی سدیم باشد، بسیاری از محصولات غذایی شرکتی، به اندازه کافی (یا در برخی موارد بیش از اندازه)، نمک دارند. بنابراین اگر برای درست کرن غذای خود، از این مواد غذایی استفاده میکنید، پس ممکن است دیگر نیازی به افزودن نمک بیشتر نباشد. از این محصولات غذایی میتوان به سوپهای آماده، سوپهای خامهای و ... اشاره کرد.
در افزودن نمک به غذا احتیاط کنید. میتوانید از کم شروع کرده و با هر مادهای که به غذا اضافه میکنید، کمی دیگر نمک بزنید. بدین ترتیب احتمال اینکه غذا شور بشود، به حداقل میرسد.
غذا را مرتب بچشید تا اگر لازم است به آن نمک بیفزایید. البته غذا را با نوک زبانتان نچشید. این بخش از زبان کمترین حساسیت را دارد. بنابراین برای چشیدن طعم و نمک غذا، از کل زبانتان استفاده کنید. هنگام چشیدن، یک قاشق پر از غذا را – که البته آن را کمی خنک کردهاید – به دهان بگذارید.
یک نکته سلامتی
پزشکان دایما ما را به مصرف نمک کمتر تشویق میکنند. زیرا ما معمولاً فراموش میکنیم و بیش از حد در غذاهایمان نمک مصرف میکنیم که برای سلامتی بسیار مضر است. بنابراین هرقدر از میزان نمک مصرفیمان کم کنیم، ذائقهمان به مرور، به کم نمکی عادت میکند و در نتیجه غذای سالمتری مصرف خواهیم کرد.