ظروف چوبی کلاسیک، ساده و طبیعی هستند و ماندگاری و ظرافت بالای آنها این ظروف را به یکی از پرطرفدارترین لوازم خانگی در میان مردم تبدیل کرده است. این روزها استفاده از ظروف چوبی به منظور سرو غذا، پذیرایی و دکوری در بسیاری از خانهها، رستورانها، هتلها و کافیشاپها رایج شده است. ظروف چوبی کلاسیک، ساده و طبیعی هستند و ماندگاری و ظرافت بالای آنها این ظروف را به یکی از پرطرفدارترین لوازم خانگی در میان مردم تبدیل کرده است.
این ظروف برخلاف ظروف دیگر زرق و برق زیادی ندارند، اما در عین سادگی بسیار شکیل و دوست داشتنی هستند و غذا خوردن در آنها برای همه دلپذیر است. ظروف چوبی به مرور زمان و به دلیل استفاده ممکن است آسیب ببینند، ترک بردارند، خشک شوند و با دچار خط و خش شوند. با شستشوی منظم و جلا دادن با استفاده از روغن می توانید سالهای سال از این ظروف استفاده کنید. در ادامه با آموزش ترفندهایی برای تمیز کردن و بازسازی ظروف چوبی با ما همراه باشید.
استفاده از آب و مایع ظرفشویی
یک دستمال یا یک اسفنج نرم را با مقداری آب گرم خیس کنید. چند قطره مایع ظرفشویی روی آن بریزید و داخل و خارج ظرف چوبی را بخوبی تمیز کنید. سپس در حدود پنج ثانیه (نه بیشتر) ظرف را کاملا با آب گرم بشویید تا هیچ اثری از مایع ظرفشویی بر روی آن باقی نماند.
باقی ماندن لکه مایع ظرفشویی بر روی ظروف چوبی میتواند منجر به لکه دار شدن آن شود. پس از شستشو ظرف را با استفاده از یک حوله تمیز خشک کنید و تا جایی که می توانید رطوبت آن را از بین ببرید.
از آنجایی که چوب آب را در خود نگه میدارد، نمیتوانید آن را با حوله کاملا خشک کنید. می توانید با کمی فشار دادن حوله به ظرف تا حدی که می توانید رطوبت آن را خارج کنید. به مدت ۱۲ ساعت ظرف را درون قفسه خشک کن قرار دهید تا کاملا خشک شود.
نکته:
۱- کاسههای چوبی به راحتی آب را به خود جذب می کنند. به همین دلیل نباید آنها را خیس کنید و یا زیر آب قرار دهید. به همین دلیل است که توصیه می شود هرگز کاسههای چوبی را درون ماشین ظرفشویی قرار ندهید.
۲- به هیچ عنوان از اسکاچ زبر و سیم ظرفشویی برای شستشوی ظروف چوبی استفاده نکنید. مگر اینکه ظرف شما رسوب سختی داشته باشد.
۳- هرگز ظروف چوبی خیس را درون کابینت یا کمد قرار ندهید. این کار از خشک شدن کامل ظرف جلوگیری کرده و منجر به ایجاد کپک یا آسیب دیدن آن خواهد شد.
برای از بین بردن لکههای قویتر میتوانید از روشهای زیر کمک بگیرید:
استفاده از نمک و لیموترش
مقداری نمک دانه درشت را درون کاسه بریزید. یک عدد لیمو را از وسط نصف کنید و روی سطح ظرف چوبی بمالید. سپس با استفاده از آب داغ و مایع ظرفشویی آن را بخوبی بشویید (ظرف را به مدت ۵ ثانیه زیر آب قرار دهید، نه بیشتر!) و خشک کنید.
آب لیمو به عنوان یک ضد عفونی کننده عمل میکند و نمک نیز با ایجاد مقداری ساییدگی روی سطح کاسه به از بین بردن لکهها کمک میکند.
استفاده از سرکه و آب
سه قاشق غذاخوری سرکه سفید را درون یک فنجان آب داغ بریزید و مخلوط کنید. سپس با استفاده از یک پارچه تمیز و نرم این محلول را بر روی تمام سطوح ظرف بمالید و اجازه دهید به مدت ۵ دقیقه بر روی ظرف باقی بمانند. سپس روش شستشوی استاندارد با استفاده از آب و مایع ظرفشویی را دنبال کنید.
استفاده از کاغذ سنباده
اگر رسوب موجود بر روی ظرف با روشهای گفته شده از بین نرفت، میتوانید با استفاده از یک کاغذ سنباده ریز به آرامی آنها را از بین ببرید. این کار را تنها بر روی قسمتهای رسوب گرفته انجام دهید و از سنباده زدن بر روی تمام قسمتهای ظرف خودداری کنید. همچنین سعی کنید این کار را به آرامی انجام دهید، تا ظرف شما دچار خط و خش و آسیب نشود.
روغنکاری ظروف چوبی
پس از از بین بردن رسوبات موجود بر روی ظروف چوبی و تمیز کردن آنها می توانید با استفاده از روغن مناسب این ظروف آنها را نو و بازسازی کنید. چربی روغن به محافظت از ظروف چوبی در برابر آب کمک می کند.
برای نتیجه گیری بهتر توصیه می شود از روغنهای طبیعی استفاده کنید. زیرا روغنهای شیمیایی باعث کدر و خشک شدن و در نهایت ترک خوردگی ظروف میشوند. روغن تخم کتان یا روغن بزرک یکی از بهترین روغنهای ارگانیک برای کاور کردن ظرفهای چوبی است. این روغن قادر است بخوبی از ظروف چوبی محافظت کند.
روغن کاری ظروف چوبی را باید به صورت لایه لایه انجام دهید. پس از زدن لایه اول ۴۸ ساعت صبر کنید و سپس لایه بعدی را بزنید. در غیر این صورت ممکن است رنگ چوب تیره شده، لکههای روغنی بر روی آن ایجاد شود و یا منجر به خشک شدن چوب شود.