بامیه یکی از صیفی جات خوش طعم تابستانی است که ارزش غذایی فراوانی دارد و از آن برای تهیه خورشت یا هر غذای دیگری استفاده میشود. بامیه نه تنها در تهیه غذاهای ایرانی کاربرد دارد بلکه در ترکیه، ژاپن و هند نیز از آن در طبخ غذاهای بسیاری استفاده میشود.
برای استفاده از خواص بسیار بامیه در تمام فصول سال، خانمهای خانهدار این سبزی محبوب را به روشهای مختلفی نگهداری و فریز میکنند تا در زمستان هم بتوانند از فواید آن بهره مند شوند. در این بخش شما را با طریقه فریز کردن بامیه آشنا میکنیم.
چه بامیهای بخریم؟
بامیههایی با پوسته سبز رنگ بخرید. بامیه کهنه و آبکی نخرید. بامیههای ترد و کوچک را خریداری کنید. بامیه را بو کنید، پوسته تازه بامیه باید دارای بوی خوب و طبیعی باشد. از خرید بامیههای بیش از حد رسیده و لکه دار و بسیار نرم خودداری کنید.
روشهای مختلف فریز کردن بامیه
روش بلانچ کردن
بامیهها را بشویید
بامیههای تازه و کوچکی را که تهیه نمودهاید را یکی دو دقیقه، در محلولی از آب و سرکه سفید قرار دهید. اسید سیتریک موجود در سرکه، سبب کشته شدن باکتریها و از بین رفتن بقایای به جا مانده از آفت کشها و یا سموم شیمیایی میشود. سپس بامیهها را با آب تمیز بشویید.
ساقه بامیهها را جدا کنید
ساقه بامیه را ببرید اما ساقه را طوری کوتاه نکنید که آسیبی به غلافهای بذری بامیه وارد شود و دانهها یا همان بذرهای داخل بامیه، دیده شود.
بامیهها را بلانچ کنید
مقداری آب در یک قابلمه مناسب، بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید، بامیهها را داخل آن بریزید و بگذارید ۳ الی ۴ دقیقه در آن بماند. مقدار ماندن بامیهها در آب به سایز آنها بستگی دارد، سپس بامیهها را از قابلمه خارج کنید. این کار، سبب توقف فعالیت آنزیمها و حفظ رنگ، طعم و عطر بامیهها برای مدت طولانیتر میشود.
بامیهها را داخل آب کاملا سرد بریزید و پس از چند دقیقه، آبکش کرده تا آب اضافی آنها خارج شود. انجام این کار سبب میشود بامیهها از نظر رنگ و لعاب ظاهری، خوب به نظر آیند.
بامیهها را فریز کنید
روی یک سینی فلزی تکههای بامیه را بریزید و داخل فریزر قرار دهید تا بامیهها یخ بزنند، سپس بامیههای یخ زده را خارج کرده، درون کیسه فریزر ریخته و دوباره به فریزر برگردانید. با این روش میتوانید یک سال بامیهها را درون فریزر نگهداری کنید.
روش سرخ کردن
ابتدا بامیهها را بشویید. ساقه آن کوتاه کنید به صورتی که خیلی کوتاه نشوند. بامیهها را با کمی روغن تفت بدهید به تا کمی نرم شود. سپس بعد از سرد شدن بامیهها را داخل کیسههای زیپ لاک یا کیسه فریزر بسته بندی کنید و درون فریزر قرار دهید.
با چسباندن برچسبهایی روی کیسههای فریزر، زمان فریز کردن مواد غذایی خود را در نظر داشته باشید تا بتوانید در بهترین زمان ممکن آنها را مصرف کنید.
روش آب و نمک
ابتدا بامیهها را بشویید. کمی از ساقه آن کوتاه کنید. بامیهها را یکی دو ساعت داخل آب سرد و نمک قرار بدهید. سپس بامیهها را بشویید و پس از رفتن آب آنها داخل کیسه فریز کنید. حالا میتوانید بامیهها را درون فریزر قرار دهید.
فریز کردن بامیه به صورت خام
بامیهها را بشویید. ساقه آن کوتاه کنید. آنها را داخل کیسه بریزید و فریز کنید. در این روش ماندگاری بامیه از روش بلانچ کردن کوتاهتر بوده و باید سریعتر مصرف شود. ممکن است با این روش رنگ و ظاهر بامیه بعد از مدتی تغییر نماید.
جوشاندن بامیه ها با آب نمک برای فریز کردن
بامیهها را بشویید. کمی از ساقه آن را کوتاه کنید. درون ظرفی آب و مقداری نمک بریزید و بامیهها را درون آن بجوشانید. بامیهها را آبکشی کنید. پس از سرد شدن بامیهها را داخل کیسه فریز بریزید و داخل فریزر قرار دهید.
نکات مهم
برای نگهداری بامیه برای طولانی مدت میتوانید بامیهها را خشک کنید.
هنگامی که بامیهها را داخل کیسه فریزر میریزید، دقت کنید هوایی داخل پاکت نباشد که باعث جمع یا سفت شدن بامیه یا هر سبزیجاتی شود.
برچسبهایی روی کیسههای فریزر، بچسبانید و زمان فریز کردن بامیهها را بنویسید تا در طول یک سال از آنها استفاده کنید.
میتوانید از بامیه به صورت پخته یا خام استفاده کرده و با آن غذاهای مختلف بپزید.
بهترین روش برای فریزر نمودن و نگهداری بامیه بلانچ کردن است که در این روش بامیهها تغییر رنگ پیدا نمیکنند.
بامیه با داشتن مواد غذایی با ارزشی مانند ویتامین های گروه آ، ث، ب۲، ب ۶ و عناصر منگنز، کبالت، کلسیم، فسفر، پتاسیم، میتواند یک پیشنهاد عالی برای سبد غذایی شما محسوب شود.