در بالاتر و كمتر از این محدوده دمایی مشكلی از نظر رشد باكتریها وجود ندارد. مثلا در رستورانها غذاها همیشه در بالا تر از این دما نگهداری میشود اما در خانه بایستی سعی كنید خیلی سریع غذا را سرد كنید و از نگهداری طولانیمدت آن در دمای محیط پرهیز كنید. میتوانید این كار را با قرار دادن در یخچال یا توزیع آن در ظروف دیگر یا سینی برای سرد شدن سریعتر انجام دهید.
در كل برای نگهداری برنج پخته یا هر غذای پخته دیگر از ظروف دردار استفاده كنید. از رها كردن برنج پخته به صورت بدون محافظ در یخچال بهشدت پرهیز كنید زیرا امكان آلودگی متقاطع آن در اثر تماس با مواد خام مثل میوهها، سبزیجات، تخممرغ و... وجود دارد. حتما برنج را به دور از مواد غذایی خام و در طبقات بالایی یخچال قرار دهید تا از بروز هرگونه آلودگی متقاطع در اثر تماس یا چكیدن قطرات آب از مواد خام و... جلوگیری شود. برای نگهداری در یخچال اگر دسترسی به ظرف ندارید، میتوانید از زیپك نیز استفاده كنید اما حتما هوای باقیمانده را خارج كنید.
برنجی که به خوبی پخته و در ظروف دردار یا کیسهای کاملاً بسته نگهداری شده به مدت سه تا چهار روز در یخچال قابل نگهداری است (طبق توصیه وزارت کشاورزی ایالات متحده). با وجود این اگر هرگونه تغییر در بافت (سفت و سخت شدن)، لزج شدن سطح یا بوی غیرطبیعی در برنج احساس کردید، از مصرف آن پرهیز کنید. بهخصوص در مورد برنجهایی که مدت زمانی بیشتر از دو ساعت در دمای محیط قرار گرفتهاند امکان تغییر در بافت و بو بیشتر وجود دارد. خوردن چنین برنجی احتمال بروز مسمومیت را افزایش میدهد. پس از چشیدن برنج مانده در محیط، یخچال یا فریزر به منظور ارزیابی تازگی آن پرهیز کنید.
دقت کنید برای استفاده مجدد از برنج پختهشده بایستی آن را به طور کامل گرم کنید. این کار را میتوانید پس از ریختن چند قاشق آب در برنج، روی گاز یا در دستگاه ماکروویو (سه تا چهار دقیقه) یا هر دستگاه قابل دسترس برای گرم کردن انجام دهید. برای اطمینان از داغ شدن همه قسمتها حتماً هر ۳۰ ثانیه یک بار آن را هم بزنید.
از مصرف برنج سرد بهخصوص اگر نمیدانید دقیقاً پس از پخت در چه شرایطی سرد شده یا چند روز در یخچال مانده بهشدت پرهیز کنید.
برای افزایش ماندگاری برنج میتوانید پس از سرد كردن آن را در ظروف دردار یا كیسه مخصوص فریزر ریخته و حداكثر تا سه، چهار ماه فریز كنید.
اگر برنجی را از فریزر و یخچال خارج و گرم كردید باقیمانده آن را دور بریزید و هرگز مجددا از آن استفاده نكنید. گرم و سرد كردن متوالی امكان رشد میكروارگانیسمها را افزایش میدهد.
مسمومیت با برنج اغلب با رشد باكتری به نام باسیلوس سرئوس مرتبط است و در صورتی كه علائمی همچون دلدرد، استفراغ، اسهال و تب و لرز پس از مصرف برنج داشتید، حتما به پزشك مراجعه كنید.
هرگز برنج فریزشده را روی كانتر و در دمای محیط به حال خود رها نكنید تا از حالت انجماد خارج شود. به محض خروج از فریزر آن را با یكی از روشهای ذكر شده گرم كنید.