چگونه نعناع را خشک و نگهداری کنید؟
نعناع خواص زیاد، بوی مطبوع و طعم دلپذیری دارد پس در فصول گرم سال می توانید این سبزی ارزشمند را خشک و در طول سال مصرف کنید. نعناع خشک برای دوغ، ماست، سالاد، آش، سوپ، کوکو و بسیاری از غذاهای دیگر کاربرد دارد.برای اطلاعات بیشتر با دلگرم همراه شوید.
زمان مناسب جهت چیدن نعناع
بهترین زمان چیدن نعناع، قبل از گل دادن آن است که در این زمان، بهترین بو و طعم را دارد.
سعی کنید نعناع را در صبح زود، بعد از خشک شدن شبنم روی برگ ها، بچینید.
حدود یک سوم ساقه را نیز با برگ های نعناع ببرید.
گل و برگهای سیاه، خراب و کپک زده را جدا کنید.
طریقه صحیح شستن نعناع
نعناع تازه را بعد از چیدن در آب سرد قرار دهید و در صورت تمایل یک تا دو قطره مایع ظرفشویی بزنید. نعناع را در آب سرد حرکت دهید تا خاک، گرد و غبار، باکتری یا اجسام خارجی از آن خارج شود. سپس در صافی بریزید تا آب اضافی خارج شود.
نعناعها را روی دستمال یا حوله تمیزی که خاصیت جذب آب را داشته باشد، قرار دهید تا آن کشیده شود.
سپس به یکی از روشهای زیر، نعناع را خشک کنید.
1 - خشک کردن نعناع با آویزان کردن
نعناع باید قبل از ذخیره کردن، به طور کامل خشک شود. نعناع، چون رطوبت زیادی دارد باید سریعا خشک شود وگرنه کپک میزند.
از بهترین روشهای خشک کردن نعناع به صورتی که سبزی برگهای آن حفظ شود، آویزان کردن نعناع است.
در این روش ۵ تا ۷ نعناع با ساقه اش را کنار هم قرار دهید و از قسمت انتهای ساقه به وسیله کش یا نخ، آنها به همدیگر ببندید تا یک دسته نعناع به دست آید. یک ساقه نعناع را تکی و جداگانه آویزان نکنید، زیرا برگها خشک و خرد شده و به زمین میریزد.
در اتاق مناسبی که شرایط آن در زیر آمده است، یک بند یا طناب در طول اتاق ببندید.
بعد از این که تمام نعناع ها را دسته بندی کردید، با گیره لباس یا طناب یا نخ محکم به بندی که در اتاق نصب کرده اید متصل کنید.
اتاقی که نعناع با این روش خشک میشود شرایطی دارد که باید رعایت شود:
اتاقی تاریک باشد و یا نور مستقیم خورشید به آن نتابد.
دمای اتاق همان دمای معمولی اتاق یعنی ۲۱ تا ۲۷ درجه سانتی گراد است.
تهویه اتاق خوب و دور از گرد و غبار باشد.
بین ۱ تا ۲ هفته زمان نیاز است تا نعناع با این روش خشک شود.
2 - خشک کردن نعناع در فر و مایکروویو
در روش خشک کردن با فر، برگهای نعناع خیلی سریع خشک میشوند و سرعت بالای خشک شدن باعث حفظ رنگ، طعم و خواص نعناع خواهد شد. اما بدانید که حرارت زیاد نیز خواص نعنا را کاهش میدهد.
بر روی سینی فر، برگهای نعناع را بچینید، نباید نعناع را به صورت زیاد و متراکم روی سینی قرار دهید بلکه حداکثر ارتفاع انباشتگی برگ ها روی هم، ۲ تا ۳ سانتی متر باشد.
فر را روشن کنید و در دمای ۸۲ درجه سانتی گراد به مدت ۲ تا ۴ ساعت قرار دهید. هر ۱۵ دقیقه، نعناعها را زیر و رو کنید تا کاملا خشک شود.
اگر بخواهید نعناع را در مایکروویو خشک کنید زمان کمتری میبرد. برگهای تمیز و شسته شده را روی پارچه یا سینی مایکروویو قرار دهید و به مدت ۱ تا ۳ دقیقه دستگاه را روشن نگه دارید و هر ۳۰ ثانیه یک بار نعناع را زیر و رو کنید.
طریقه ی ذخیره و نگهداری نعناع خشک شده
زمانی که نعناع به طور کامل خشک شد، برگهای نعناع را از ساقه خشک شده جدا کنید. آنها را در شیشههایی با درب محکم و دور از رطوبت قرار دهید. تا چند روز اول، شیشه را کنترل کنید تا رطوبتی در نعناع باقی نمانده باشد چرا که رطوبت، سبب کپک زدن آن میشود.
اگر نعناع را برای چای نعناع میخواهید میتوانید برگهای درسته خشک شده را در شیشه نگهداری کنید، ولی اگر برای نعناع داغ میخواهید بایستی نعناع را آسیاب و الک کنید. حتی مقداری ساقه را میتوانید با برگها آسیاب کنید.
هرگز کاغذ یا مقوا در درون شیشه محتوی نعناع خشک قرار ندهید، چون کاغذ، روغنهای معطر نعناع را جذب میکند.
نعناع باید در شیشههای در دار، دور از نور و رطوبت نگهداری شود.
فواید بی نظیر نعناع برای معده و روده
نعنا عضلات معده را تسکین می دهد و روند جریان صفرا را که بدن برای هضم چربی بدن نیاز دارد، بهبود می بخشد. در نتیجه غذا از طریق معده به سرعت عبور می کند که این امر به رفع بسیاری از ناراحتی های هاضمه کمک می کند.
نعناع همچنین عضلات را آرام می کند که این کار به بدن کمک می کند تا از گازهای هاضمه دردآور رهایی یابد.
نعنا باد شکن است و گاز معده و روده را از بین می برد.
تقویت کننده معده و بدن است.
برای رفع قولنج و دردهای روده، معده و هضم نشدن غذا، دم کرده نعنا بنوشید.
نعناع کرم های روده و معده را می کشد.
برای از بین بردن سکسکه و دل به هم خوردگی و استفراغ، نعنا را با انار ترش بخورید.
استفاده از نعنا، درد شکم را برطرف می کند.
برای سوءهاضمه میتوان از عرق نعناع یا دم کرده نعناع بالای غذا استفاده کرد.
در صورت بهم خوردگی مزاج و اسپاسم یا دل درد از دم کرده نعناع با نبات استفاده کنید.
کسانی که حالت تهوع آن ها به خاطر سردی مزاج میباشد از دم کرده نعناع همراه نبات استفاده کنید.
برای رفع رطوبتهای معده (گاهی اوقات رطوبتهای معده به حدی میرسد معده را سرد نموده ترش میکنیم و گاهی اوقات بدون اراده آب از دهان بیرون میریزد و باد گلو زیاد میگردد) برای درمان این بیماری نعناع و ترخون همراه آن نان میل کنید.
به منظور تسهیل هضم یا رفع ناراحتی معده، روزانه 3 تا 4 لیوان چای نعناع میل کنید.
برای درمان استفراغ 3 تا 6 گرم برگ نعناع یا 5 تا 15 قطره تنتور آنرا مصرف کنید.