دکتر محمدحسین صالحی سورمقی - متخصص گیاهاندارویی
بهلیمو قرنها است به صورت یک گیاه دارویی پر مصرف، به عنوان ضد اسپاسم، ضد نفخ، ضد تب، مقوی معده و مسکن مورد مصرف است. همچنین از گل و برگهای آن به عنوان چای و طعمدهنده و از اسانس برگها برای تهیه عطر و ادکلن به مقدار زیادی استفاده میشود.
طریقه و میزان مصرف
بر روی حدود 3 گرم برگ خرد کرده یک لیوان آب در حال جوش ریخته و به مدت 15 تا 20 دقیقه روی بخار آب قرار دهید. سپس صاف کرده و میل نمایید. این میزان را میتوان روزی 2 تا 3 نوبت تکرار کرد.
داروشناختی و اثرات مهم
بهلیمو هم مصرف خوراکی دارد و هم دارویی. از برگهای آن در تهیه انواع سالادها، مرباها، کیکها، غذاهای دریایی، طعمدهنده ماهیها، دسرها و انواع چای استفاده میکنند. برگها همچنین مقوی معده، ضد تشنج، ضد درد، ضد نفخ و اسپاسم، مسکن سردرد، تسکین خستگیها و دردهای عصبی و رفع تپش قلب میباشند. برگ و اسانس بهلیمو دارای خاصیت خوب ضد قارچ کاندیدا آلبیکنس است. از دمکرده (چای) بهلیمو در طب سنتی ایران به عنوان آرامبخش، ضد تشنج، ادرارآور و رفع سرگیجه و تپش قلب استفاده میشود.در پژوهشهای سالهای اخیر مشخص شده که اسانس بهلیمو دارای خاصیت ضد میکروبی قوی است و روی میکروارگانیزمهای اشرشیاکلی، میکوباکتریوم توبرکولوزیس و استافیلوکوک اورئوس تاثیر خوبی دارد. همچنین ثابت شده که امولسیون 2 درصد اسانس دارای خاصیت کشنده شته و کرمهای ریز است.
موارد استفاده متفرقه
برگ بهلیمو در نقاط مختلف جهان به عنوان عطر و طعمدهنده به ماهی، گوشت پرندگان، سبزیجات، غذاهای دریایی، سالادها، مرباها، کیکها و دیگر موادغذایی مورد استفاده است. برگ بهلیمو همچنین به صورت چای گیاهی و تهیه بستنیهای یخی مصرف میشود.
مهمترین ا ثرات گزارش شده
ضد درد، ضد باکتری، ضد تب، ضد سرفه، محرک، معرق، مقوی معده، ضد اسپاسم، ضد نفخ، هضمکننده، خلطآور، مسهل، مسکن و آرامبخش.