شغلم یك ماده غذایی است كه به وفور در مزرعهها و یا در فروشگاههای محلی یافت می شود و میتوان به روشهای گوناگون از عطر و طعم آن استفاده نمود.
شلغم از نظر ریشه قدری شبیه به تربچه ولی بیشتر به سیبزمینی شباهت دارد، به خصوص در زمان پخت!
شلغم را میتوان به اشكال مختلف از جمله، سرخكرده، گریل كرده، آبپز، برشته در فر و یا حتی خام مصرف نمود.
اگر شما به دنبال تنوع در پخت شغلم هستید با ما همراه باشید.
آماده كردن شلغم برای پخت
1- تازهترین شلغمها را برای پخت انتخاب كنید.
شلغم تازه دارای پوست سخت و سفت و ریشههای سبز رنگ است كه با لمس كردن میتوان به این موضوع پی برد.
هرگز از شلغمهایی كه لكههای قهوهای دارند استفاده نكنید.
شلغم كهنه ممكن است پس از پخت طعم تلخی داشته باشد.
2- با یك چاقوی تیز، ریشه سبز شلغم را جدا كنید.
3- شلغم را زیر شیر آب سرد بشوئید.
به این طریق هرگونه آلودگی و باكتری را از شلغم دفع میكنید.
4- پوست شلغم را با چاقوی تیز بگیرید.
اگر پوست شلغم ترك خورده باشد شما باید لایههای زیرین و اطراف قسمت ترك خورده را نیز جدا كنید. درست مثل پوست كندن پیاز!
سرخ كردن
1 قاشق سوپخوری روغن زیتون را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود.
آنگاه 1 پیمانه پیاز خرد كرده را در تابه بریزید و تفت دهید.
3-4 عدد شلغم پوست كنده را خلالی خرد كنید (درست مثل خرد كردن سیبزمینی برای سرخ كردن).
اكنون شلغم را همراه با 1 قاشق سوپخوری روغن زیتون اضافی درون تابه بریزید و 5 دقیقه تفت دهید.
اینك حرارت اجاق را قدری ملایمتر كنید و صبر كنید تا شلغم نرم شود.
حالا به خوراك نمك و فلفل بزنید و برای پذیرائی در ظرف مناسبی بریزید.
شلغم سرخكرده را گرم و به همراه 1 قاشق سوپخوری آبلیموی تازه، میل كنید.
گریل كردن شلغم
گریل را گرم كنید. 500 گرم شلغم را پوست بكنید و چهار قاچ نمائید.
برشهای شلغم را به سیخ فلزی بكشید و دو طرف آنها را با 1 قاشق سوپخوری روغن زیتون كاملا چرب كنید.
رویشان نمك و فلفل بپاشید و آنها را روی گریل بپزید. تقریبا دو دقیقه برای هر طرف سیخها كافی است. شلغمها را برای پذیرائی در بشقاب بگذارید.
اكنون 1 قاشق سوپخوری سیر رنده كرده را در 2 قاشق سوپخوری روغن زیتون تفت دهید تا سیر طلائی رنگ شود.
تابه را از روی حرارت بردارید و 2 قاشق سوپخوری جعفری خرد كرده و 1 قاشق چایخوری فلفل سیاه به سیر بیفزائید و مخلوط كنید.
سس فراهم كرده را روی شلغمها بریزید و خوراك را با 1 قاشق چایخوری پوست لیموی رنده كرده میل كنید.
برشته كردن شلغم در فر
فر را با دمای 260 درجه سانتیگراد گرم كنید و سینی فر را در طبقه وسط قرار دهید. 750 گرم شلغم را پوست بكنید و چهارقاچ كنید.
1 قاشق سوپخوری كره را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت اجاق آب كنید.
شلغمها را همراه با قدری نمك و فلفل در تابه بریزید و با قاشق هم بزنید تا تكههای شلغم به كره آغشته شود.
شلغم را به صورت یك لایه در سینی نسوز بچینید.
به گونهای كه بینشان فاصله باشد و آنها را 25-30 دقیقه در فر بپزید تا نرم و طلائی رنگ شود.
یك بار شلغمها را زیر و رو كنید تا همه قسمتهایشان برشته و طلائیرنگ شود.
خوراك را داغ میل كنید.