با این حال لازم است همیشه به اندازهی مصرف روزانه، مادهی غذایی را خریداری كنید و سعی شود بیش از نیاز از خرید مواد غذایی خودداری ورزید. برای شناسایی مرغ تازه و منجمد مواردی را باید در نظر بگیریم كه در این جا اشارهای كوتاه بر این موارد خواهیم داشت.
ویـژگـیهـای مـرغ منـجـمـد
در صورت خرید مرغ منجمد باید به نكات زیر توجه كرد:
بایستی تمام ویژگیهای مرغ تازه را داشته باشد.
در داخل بستهبندیها نباید خونابه یا آب منجمد شده وجود داشته باشد.
هر بستهی مرغ منجمد باید عاری از ریزههای یخ و برفك باشد.
مرغهای منجمد بایستی عاری از هر گونه قارچ و كپكزدگی باشد.
مرغ منجمد بایستی عاری از هر گونه شكستگی اندامها و بیرونزدگی از بستهبندی نایلون باشد. كیسههای پلیاتیلنی حاوی مرغ منجمد بایستی بیرنگ، بدون عیب و آثار پارگی با قابلیت ارتجاعی مناسب بوده و در ضمن جنس كیسهها بایستی از نوع مرغوب و مجاز انتخاب شود.
چربی ناحیهی شكمی باید خارج شده باشد و مقدار آن در حد قابل قبول باشد؛ در ضمن در محوطهی شكمی آن هیچگونه تجمع یخی مشاهده نشود.
روی هر بسته بایستی شمارهی مجوز بهداشتی كشتارگاه، نام و آدرس كشتارگاه، تاریخ كشتار، وزن، شرایط و مدت نگهداری نوشته شود.
وزن لاشهی مرغ بین 1100 - 1600 گرم باشد.
هر یك از لاشهها باید عاری از پَر، سر، امعا و احشا، گردن، انتهای روده، شكم و پا (پا، دقیقاً از مفصل ساق قطع شده باشد) باشد.
مرغ منجمد باید فاقد آثار سوختگی ناشی از شعله دادن و انجماد باشد.
در صورت خرید گوشت مرغ منجمد، برای نگهداری آن از فریزر استفاده كنید (دمای 18- درجهی سانتیگراد) و تا زمانی كه گوشت مرغ از حالت انجماد خارج نشده است (به عبارتی گوشت مرغ همچنان یخ زده باشد) میتوانید آن را دوباره فریز كنید، در غیر این صورت چنانچه مقداری از یخ آن باز شده باشد، اگر چه هنوز یخ گوشت مرغ منجمد به طور كامل باز نشده باشد، نباید آن را مجدداً فریز كنید. اكنون كه با بیان ویژگیهای اعلام شده برای مرغ تازه و منجمد، گوشت مورد نیاز خود را خریداری كردهاید آن را به روشهای زیر نگهداری كنید.
ویـژگـیهـای مـرغ تـازه
منظور، مرغ یا خروسهایی است كه از نژادهای گوشتی بوده و در سن 6 الی 8 هفتگی در كشتارگاههای مجاز كه دارای مسئول فنی بهداشتی طبق ضوابط سازمان دامپزشكی باشند، كشتار شوند. مرغ تازه باید تمیز و بدون پَر، سر، امعا و احشا، گردن، انتهای روده، شكم و پا باشد (دقیقاً از مفصل زانو قطع شده باشد). مرغ بایستی در كیسههایی از جنس پلیاتیلن بستهبندی گردد. این كیسه باید بدون عیب و آثار پارگی بوده و از جنس مرغوب و مجاز باشد. هوای داخل هر یك از بستههای مرغ با دستگاه وكیوم تخلیه شود. نام كشتارگاه، تاریخ كشتار، وزن و درجهی حرارت نگهداری بر روی هر بسته باید نوشته شده باشد. در دید ظاهری رنگ لاشه باید طبیعی و یكنواخت بوده، همچنین فاقد هر گونه تغییر رنگ ناشی از زخم، خراشیدگی و شكستگی باشد.
كیسههای پلیاتیلنی بیرنگ بوده و لاشه دارای سینهای پرگوشت و ران رشد كرده و قرینه باشد و اندامها نیز رنگ طبیعی مربوط به خود را داشته باشند. برش ناحیهی شكمی بایستی از مقعد شروع شده و در خط وسط و طول مرغ تا ناحیهی انتهای غضروف استخوان سینه، ادامه یابد. مصرف مرغهایی كه جهت تخلیهی امعا و احشا آنها از برش عرضی استفاده شده مجاز نیست. برش ناحیهی گردن به منظور خروج محتویات چینهدان در حد مناسب بوده و نباید آسیبی به عضلات سینه وارد كند. وزن مرغ گوشتی بین 1100 تا 1600 گرم میباشد. حمل مرغ باید در كامیونهای مجهز به سردخانه و دارای مجوز از مراكز مسئول صورت گیرد. لاشهی مرغ باید بدون چربی انباشته شده در بدن بوده و چربی زیرپوست بسیار ناچیز باشد.
یـخـچـال
برای نگهداری مواد غذایی از جمله گوشت طیور در یخچال، ابتدا بعد از انتخاب گوشت خریداری شده، آن را تمیز و پاكیزه كنید، سپس وعدههایی به اندازهی مصرف مورد نیاز روزانهی خود را در كیسههای فریزر قرار دهید. آنگاه یخچال خود را در دمای 4 درجهی سانتیگراد تنظیم نموده و بعد به 2 نكتهی اساسی توجه فرمایید:
الف: اندازهی گوشت طیور قرار گرفته در كیسهی فریزر، چنانچه گوشت را به صورت ریزریز كرده باشید و یا قطعات بزرگتر باشند.
ب: چربی داشتن یا نداشتن گوشت مرغ و در نهایت این كه گوشت مرغ حساستر از گوشت قرمز است.
با توجه به موارد فوق چنانچه قطعات گوشت طیور شما ریزریز و چرب باشد با توجه به جدول، آن را با كمترین مدت زمان نگهداری كنید. یادآوری میشود كه در صورت قرار دادن گوشت طیور در یخچال آن را باید در بالاترین طبقهی یخچال و یا زیر قسمت یخدان قرار دهید. غذاهای پخته شدهی حاوی گوشت طیور را بسته به اندازهی غذا در ظرف متناسب با حجم غذای باقیمانده قرار داده درب آن را محكم ببندید و در بالاترین طبقهی یخچال به مدت اعلام شده نگهداری كنید.
عمر مفید پیشبینی شده گوشت سفید با كیفیت برتر در یخچال 4 درجه سانتیگراد
برای نگهداری مواد غذایی از جمله گوشت طیور در فریزر، ضمن رعایت تمامی نكات فوق و این كه دمای فریزر 18- درجهی سانتیگراد باشد، مدت زمان نگهداری به قرار جدول زیر است. همچنین اگر غذای پخته شدهی حاوی گوشت طیور را بخواهید برای مدت طولانی نگهداری كنید، باید آن را در ظرف متناسب با غذای باقیمانده قرار داده سپس درب آن را محكم بسته و در فریزر در مدت اعلام شده نگهداری كنید.
زمان پیشنهاد شده نگهداری گوشت سفید در فریزر در دمای منهای 18 درجه سانتیگراد بر پایه حفظ كیفیت
نـكـاتـی در مـورد پخـت گـوشـت طـیـور
برای پختن از روش و دمای مناسب پخت استفاده كنید. در طی سرخ كردن و كباب كردن مرغ سعی كنید پوست آن را حفظ كنید تا گوشت آن در هنگام كباب كردن نسوزد و یا در هنگام سرخ كردن سفت و خشك نشود ولی هنگام خوردن پوست را دور بریزید. در طی سوخاری كردن مرغ از فویل آلومینیوم استفاده كنید تا تقریباً به صورت همزمان تمام قسمتهای مرغ قهوهای شود. برای سرخ كردن از گوشت طیور جوان استفاده كنید و برای پختن با آب (آبپز كردن) از گوشت طیور پیر استفاده نمایید تا گوشت آن ترد شود. چنانچه سن قطعهی گوشت طیور را نشناختید هنگام پختن از دمای ملایم و روش آبپز استفاده كنید.