گیاه شناسی
زیتون درختچهای است به ارتفاع تقریباً سه متر ولی هنگامیکه در شرایط مساعد پرورش مییابد ارتفاع آن حدود 12متر و قطر تنهاش تا 3 متر میرسد.
چوب درخت زیتون بسیار سخت و مقاوم و زردرنگ است که خطوطی قهوهای رنگ در آن وجود دارد . از چوب زیتون برای تهیه اشیاء چوبی ظریف استفاده میشود. برگهای آن سبز رنگ، کشیده و مقابل یکدیگر بر روی ساقه قرار گرفتهاند. منشاء درخت زیتون احتمالاً منطقه مدیترانه بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است.
زیتون معمولاً در اوائل تابستان شروع به گل دادن میکند و در اواخر تابستان میوة آن به ثمر میرسد. در این هنگام زیتون سبز است و بتدریج تبدیل به بنفش و قهوهای و سپس سیاه میشود بطوریکه در اواخر پائیز که موقع برداشت میوه است رنگ آن بکلی تیره میباشد.
زیتون رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم و قابض است و میوه نارس زیتون سرد و خشک است و روغن زیتون گرم و خشک است. برگ درخت زیتون نیز گرم و خشک میباشد.
دمکردة برگ زیتون داروی خوبی برای پائین آوردن فشارخون میباشد . بدین منظور باید 20 عدد برگ زیتون را داخل 300 گرم آب ریخته و آنرا بمدت 15 دقیقه بجوشانید. سپس کمی قند به آن اضافه کرده و به مقدر یک فنجان دو بار در روز از آن بنوشید . بعد از دو هفته باید به مدت 8 روز نوشیدن این دمکرده را قطع کنید و سپس ادامه دهید.
چنانچه بدن بچههایی را که مبتلا به نرمی استخوان و کم خونی هستند با روغن زیتون ماساژ دهید اثر مفیدی دارد. میتوانید برای رفع خشکی لثه، روغن زیتون را بر روی لثه بمالید.
برای برطرف کردن خراش و ترک پوست، گلیسیرین و روغن زیتون را به مقدر مساوی با هم مخلوط کرده و روی پوست بمالید.
دمکردة برگ درخت زیتون تب بر است.
جوشانده برگ درخت زیتون برطرف کننده نقرس و روماتیسم است.
برای سرباز کردن جوشها و کورکها زیتون را له کرده و روی جوش یا کورک بمالید.
دمکرده و جوشانده پوست درخت زیتون تب بر و درمان کننده مالاریا است.
پماد میوة نارس زیتون برای سوختگی مفید است.
جویدن برگ زیتون نیز برای از بین بردن زخمهای دهان مفید است.