آشپزباشی
دیابت یا بیماری قند چیست؟
بهطور كلی دیابت به دو نوع دیابت وابسته به انسولین (IDDM) و دیابت غیروابسته به انسولین (NIDDM) تقسیم میشود.
دیابت غیروابسته به انسولین، بیماریای است كه ارتباط نزدیكی با چگونگی زندگی فرد دارد و به سرعت در جهان رو به افزایش است.
عواملی چون چاقی، عدم فعالیت بدنی، نداشتن تغذیهی مناسب و صحیح از عوامل ایجادكنندهی این نوع بیماری است.
بهطور كلی دیابت، خود منشاء بروز بیماریهائی هم چون بیماریهای قلب و عروق، چشم و كلیه است كه مرگ و میر ناشی از دیابت اغلب به علت بروز این مشكلات در بیمار است.
باید به خاطر داشت كه اثرات دیابت فقط مشكل بیمار یا بیماری نیست؛ بلكه این بیماری تمام اعضای خانوادهی بیمار را نیز درگیر خواهد كرد.
در افراد دیابتی، میزان ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی و همچنین سكتههای قلبی، 3-2 برابر افراد عادی است و میزان بستری شدن این افراد در بیمارستانها تقریباً دو برابر افراد سالم میباشد.
بهعلاوه میزان وقوع كوری و نابینائی در افراد دیابتی 10 برابر افراد غیردیابتی است.
از جمله عوارض بیماری دیابت میتوان این موارد را ذكر كرد
بیماری عروق كرونری قلب، حملات قلبی- مغزی، اختلال اعصاب حسی (نوروپاتی)، آسیب و تخریب كلیه و چشم، عوارض پوستی، افزایش و كاهش شدید قند خون.
نكاتی در مورد تغذیه و دستورالعملهای غذائی در بیماران دیابتی
تغذیه در بیماری دیابت نقش مهمی دارد. دیابت نوعی بیماری است كه با رژیمدرمانی صحیح میتوان آن را بهبود بخشید.
در اینجا بر آن شدیم از دستورهائی استفاده شود كه از حبوبات، آرد سبوسدار، میوهها، سبزیها و روغنهای گیاهی غیراشباع (روغن زیتون و كانولا) تهیه شدهاند.
در نهایت توصیه میشود تا حد امكان افراد مبتلا به دیابت، از خوردن مواد غذائی شیرین و دارای نمایهی گلیسمی بالا پرهیز نمایند.
از علائم بیماری دیابت میتوان به موارد زیر اشاره كرد
1- تشنگی زیاد (پرنوشی آب) و پرادراری
2- یبوست
3- خستگی و از دست دادن وزن
4- مشكلات بینائی
5- عفونت
6- گزگز شدن و به خواب رفتن دست و پا